Erdélyképzőművészetkiállítás

Avantgárd és szürrealizmus – Megnyílik a Kovács Ádám-gyűjtemény kiállítása

Az EMűK évzáró programja

A magángyűjteményből válogatott mintegy 130 műalkotás jól szemlélteti dr. Kovács Ádám érdeklődési területeit, mint például a kolozsvári szürrealizmus az 1960-as és 1980-as években, a kortárs kolozsvári festőiskola képviselői, a 20. század eleji avantgárd irányzatok és a magyarországi neoavantgárd.

A Kovács Ádám gyűjtemény elsősorban az elmúlt száz év kolozsvári művészetéről nyújt összegzést, mindemellett jelen tárlat részeként megtekinthetők a nagybányai iskola új festészeti nyelvezetet kereső tagjainak, továbbá az egyetemes művészet néhány klasszisának alkotásai is. Ugyanakkor a 20. század eleji magyar művészet olyan kiválóságaitól is szerepelnek munkák, mint Rippl-Rónai József, Czóbel Béla vagy Tihanyi Lajos, de a hatvanas–hetvenes évek magyarországi neoavantgárdjának olyan meghatározó személyiségeitől is, mint Tót Endre, Pauer Gyula, Szentjóby Tamás, Erdély Miklós, Hajas Tibor. Mellettük szerepel számos nemzetközileg elismert román művész, mint TristanTzara és Marcel Iancu, Victor Brauner, M. H. Maxy vagy Arthur Segal, a kortárs kolozsváriak közül pedig Adrian Ghenie, Nicolae Maniu, Cornel Brudascu és Serban Savu.

A kiállítás 2023. február 25-ig látogatható, az Erdélyi Művészeti Központ új nyitvatartási rendje szerint, keddtől péntekig 9 és 17 óra, szombaton pedig 10 és 16 óra között.

Sok szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt!

Erdélyi Művészeti Központ
Olt utca 2. szám
Sepsiszentgyörgy

www.emuk.ro

Az EMűK közlése nyomán

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb